Vad är skillnaden?
Ordningsvakt
En ordningsvakt är en person som är förordnad av polisen och har som arbetsuppgift att upprätthålla allmän ordning på plats vid exempelvis ett evenemang eller krog. Ordningsvakterna har vissa, polisiära befogenheter, vilket kan vara befogenhet att avvisa, avlägsna, omhänderta samt gripa personer vid olika tillfällen. En ordningsvakt bär såväl batong som handfängsel, och får använda dessa med. En ordningsvakt får även använda fysiskt våld vid vissa situationer. Ordningsvakter kan arbeta på alla platser där kriterierna för upprätthållning av allmän ordning uppfylls, exempelvis gallerior, evenemang och barer/nattklubbar.
I dagsläget får en ordningsvakt bära i princip vilken uniform de önskar, så länge den är lämplig, varpå många väljer att bära väktaruniformerna, vilket i sin tur skapar likheter mellan de två, helt skilda, grupperna, likheter som kan ge missförstånd för personer som inte upptäcker ordningsvaktens bricka, eventuella emblem eller ryggtext. En annan, väldigt populär, uniformsbeklädnad är gula tröjor/jackor.
Rikspolisstyrelsen har nu beslutat i sin nya FAP att alla ordningsvakter skall bära en enhetlig uniform i en speciell blå färg, och inga andra plagg får bäras, förutom plagg som beskrivs i FAP:en och har rätt blå färg. Senast den 2 december 2012 kommer alla ordningsvakter att bära den enhetliga uniformen, som ni kan se genom att klicka här.
Mer information om en ordningsvakts yrke och befogenheter hittar ni på polisens hemsida genom att klicka här.
Väktare
En väktare är en person som är anställd av ett bevakningsföretag och utbildad via ett företag, så kallad "väktarskola". En väktares uppgift är att utföra bevakningsärenden, så länge dessa inte gör intrång på polisens arbetsområde. Exempel på arbetsområden kan vara bevakning i butiker eller larmkontroll av utlösta larmsystem. En väktare har inga speciella befogenheter ut över vem som helst, dock har de ett förstärkt tjänstemannaskydd likt polis och ordningsvakt, samt efter genomgången utbildning även rätt att belägga folk med handfängsel samt bära och använda batong, samt i vissa fall skjutvapen, när det finns en större hotbild.
En väktare bär en så kallad väktaruniform, vilken visar att personen arbetar som väktare. Uniformen skall vara utrustad med funktionsbetäckning på uniformens vänstra bröst, märkt "VÄKTARE". Uniformen i sig är inte bunden till enbart väktare, vilket innebär att exempelvis även ordningsvakter kan använda denna, fram till december 2012 då deras enhetliga uniform införs (läs mer under ordningsvakt). Att andra får lov att bära väktaruniformen kan skapa missförstånd, då vanligt folk ofta kan tro att en ordningsvakt, med mycket högre befogenheter än en väktare, är just en väktare, och folk kan då således tro att dessa gör fel, trots att dessa egentligen agerar korrekt.
En väktare kan enbart gripa en person om denna utför ett brott med fängelse i straffskalan, på bar gärning eller på flyende fot. Väktaren får även ibland använda visst våld, men inte mer våld än situationen behöver.
Entrévärd/värd etc
En entrévärd eller värd är en person som är anställd av arrangören själv eller av ett auktoriserat bevakningsföretag för att sköta vissa serviceuppgifter på plats, exempelvis på en bar/nattklubb, restaurang, hotell och liknande, samt medhjälpa till att upprätthålla säkerhet och allmän ordning, det vill säga assistera eventuella ordningsvakter och/eller polis. Vanliga uppgifter för en värd kan vara att kontrollera legitimation, visitera gäster, förhindra att obehöriga tar sig in med mera. Det finns ingen fastställd titel för värdar, men vanligt använda titlar är värd, entrévärd, vakt och security.
En värd bär ingen speciell utrustning som batong eller handfängsel, dock är kommunikationsradio, ficklampa och handskar vanligt som utrustning. En värds uniform kan i praktiken se ut nästan hur som helst, då det inte finns några speciella uniformskrav, dock får de inte uppfylla kraven för föregivande av allmän ställning. En vanlig uniform för en värd kan vara en t-shirt, långärmad tröja och/eller jacka med tryck i färgerna svart eller gul, men även andra klädesplagg, som kostym, är vanligt vid finare restauranger och krogar.
En värd arbetar under en så kallad ställningsfullmakt från arbetsgivaren och upprättar genom detta civilrättsliga avtal med besökarna samt utför de uppgifter värden skall göra. En värd har rätt att neka besökare tillträde för, i princip, vad som helst, så länge det inte strider mot diskrimineringslagstiftningen. Exempel på tillfällen en värd kan neka tillträde är; fel kläder, för full, för aggressiv, har inte åldern inne och liknande. En värd har även befogenhet att i vissa situationer gripa personer, utföra visitation samt använda våldshandling enligt vissa paragrafer inom rättegångsbalken, polislagen samt brottsbalken.
Detta är enbart en enklare förklaring av de olika områdena, och mycket är utelämnat, eftersom jag inte ville skriva en hel trilogi om ämnet. Undrar du över något är det bara att ställa en kommentar, så svarar jag så fort jag har tid och möjlighet.
Sen när får entrévärdar göra t.ex visitationer enl. polislagen? Detta stämmer ej. En entrévärd faller kan aldrig agera utifrån polislagen. Gripa precis som envar kan givetvis alla göra om brott begåtts som ger mer än 6 mån fängelse (bar gärning, flyende fot).
Till Tommy W
Det står inte uttryckligen att det är enl. polislagen visitationen utförs, utan att gripande, visitation samt våld styrs utav vissa paragrafer inom rättegångsbalken, polislagen samt brottsbalken, inte alla i polislagen eller att alla grundar sig där.
Vid gripande får en så kallad skyddsvisitation utföras efter vapen, samt under ställningsfullmakt/civilrättsliga avtal får värden visitera samtliga besökare under "om du vill in måste du underkasta dig visitation".
Det finns inget som säger att det måste ge minst 6 mån fängelse för gripa, enbart fängelse i straffskalan.
Se även http://lawline.se/answers/5281 gällande visitation.